Midbassot

Rainbow SL-C6.2Midbassot

 

Etukaiuttimet eli pääkaiuttimet ovat äänentoistojärjestelmän tärkein osa. Toki jämäkkä bassotoisto on erittäin tärkeä myös. Mutta pääkaiuttimet toistavat suurimman osan kuultavasta äänestä joten ei ole liioiteltua sanoa että ne ovat tärkeimmät. Sen lisäksi ne ovat vielä se osa-alue laitteistosta jossa on helppo tehdä huono valinta ja/tai huono asennus. Jos diskantti riipii korvia tai laulu kuulostaa siltä kuin se kuuluisi tunnelin toisesta päästä, on koko laitteisto pilalla. Sellaista ääntä ei jaksa kukaan kuunnella.

Tärkein kriteeri pääkaiutinten valinnassa on tietysti äänenlaatu. Eli halusimme ääneltään mahdollisimman hyvät pääkaiuttimet ja käytetävissä oli noin parin sadan euron budjetti. Budjetin lisäksi pääkaiutinten valintaa ohjasivat seuraavat vaatimukset:

  1. Kohtuullinen paino. Eli ei mitään järkälemäisiä midbassoja. Ovien painoa haluttiin lisätä mahdollisimman vähän.
  2. Isomman kokoluokan diskantti. Midbasson ja diskantin etäisyys tässä projektissa on varsin suuri. Isompi diskantti toistaa yleensä alemman kuin pieni joten äänikuvasta saadaan parempi.
  3. Suotimessa diskantin tasonsäätö koska systeemi toteutetaan passiivisella etupäällä. Näin voidaan sovittaa asennuksen jälkeen diskantin ja midbasson äänenvoimakkuus toisiinsa.
  4. Midbasso kokoa 6,5″ koska ovessa oli sen kokoiselle helposti tilaa. Tukevampi midbassotoisto kuin 4″ tai 5,25″ sarjoissa.

Ja näillä vaatimuksilla päädyimme Rainbow SL-C6.2 erillissarjaan.

 Midbassojen asennuspaikka

Midbassoille on autossa yleensä jokin näistä asennuspaikoista:

  1. Etuoven etualareunassa. ( paras paikka midbassotoiston kannalta, aika hyvä keskiäänitoistollekin )
  2. Etuoven taka-alareunassa ( huono paikka keskiäänitoiston kannalta ellei ole erillistä keskiääntä )
  3. Etupenkin alla ( huono paikka keskiäänitoiston kannalta ellei ole erillistä keskiääntä )
  4. Etuoven yläreunassa ( hyvä keskiäänitoistolle, huono midbassotoistolle )
  5. Kojetaulun päissä alhaalla ( huono kaiken kannalta )
  6. Kojetaulun päässä ylhäällä ( hyvä keskiäänelle, huono midbassolle )

Paikka voi olla valmiina tai sitten sen voi joutua tekemään kokonaan itse. Tai muokkaamaan alkuperäistä paikkaa sopivaksi uudelle kaiuttimelle tai ominaisuuksiltaan paremmaksi. Tässä tapauksessa paikka oli oven etualareunassa ja sitä paikkaa päädyttiin muokkaamaan sopivaksi uudelle isommalle kaiuttimelle ja ominaisuuksiltaan paremmaksi.

Midbasson paikan tekeminen tukevammaksi

Tässä mopoautossa oviverhoilu on muovia eikä se ole kauhean tukevasti kiinni. Erillisten koteloiden tekoa harkittiin, mutta ne olisivat lisänneet niin paljon painoa että siitä ajatuksesta luovuttiin. Päätettiin että tehdään hyvin yksinkertainen perusasennus jota hieman tuetaan paremmaksi. Alkuperäinen kaiutin oli kooltaan 4″ joten aukkoa piti suurentaa ja kiinnitystä parantaa isommalle kaiuttimelle.

midbasson paikan avarrus

Kiinnityksen parantamiseen päätettiin käyttää valmiita alumiinikauluksia. Edulliset ja jämäkät alumiinikaulukset joissa on DIN-standardin mukaiset reiät valmiiksi porattuina. Ja valmiiksi DIN-standardikokoinen reikä kaiuttimelle. Taustapuolelle piirrettiin kaulusta apuna käyttäen tuleva midbasson paikka maalitussilla. Sitten reikä leikattiin pistosahalla auki piirrosta myöten.

 

kierteet alumiiniin

 

Kierrepakalla tehtiin alumiiniin 5 mm pulteille kierteet. Näin saadaan kaiutin kiinni pulteilla kaulukseen, ruuvit tarttuvat paljon huonommin alumiiniin. Ovimuoviin ei luotettu yhtään kiinnityksen suhteen eikä muovin takana ollut peltiä mihin asti kiinnityksiä vetää.

 

alumiinikiekon kiinnitys

Alumiinirengas kiinnitettiin oven taakse liimamassalla. FixAll, SikaFlex jne monet muut liimamassat käyvät tähän tarkoitukseen. Silikoni ei ole niin hyvää, se liimaa paljon huonommin. Liiman kuivumisen ajaksi kaulus kiinnitettiin pulteilla oviverhoilumuovin läpi paikoilleen. Yön yli kuvatus ja liima taatusti pitää kiinni kunhan muistaa muivin karhentaa hiekkapaperilla tai viilalla ennen liimausta.

 

vaimennusta oveen

Oven taustalle kiinnitettiin Dynamat Superlite vaimennusmattoa.

 

 

 

 

Allaolevassa kuvassa on vasemmalla midbasso kiinnitettynä verhoiluun pulteilla joille on kierteet alumiinikiekossa. Vasemmalla paketti paikoillaan ovessa.

midbassovalmis