Vahvistimet

vahvistinVahvistimet

Hyviä vahvistimia on vaikka kuinka paljon. Tähän projektiin valittiin vahvistimet näillä kriteereillä:

  • hinta alle 200 €/kpl
  • hyvä ääni hintaluokassaan
  • pieni fyysinen koko
  • kohtuullinen teholuokka eli kohtuullinen virrankulutus

Näillä kriteereillä päädyttiin valitsemaan projektiin kaksi kappaletta Rainbow BEAT2 vahvistimia. Toinen kytketään stereona soittamaan erillissarjaa ja toinen sillataan subbarille. Projektin teon jälkeen markkinoille on tullut todella paljon vielä reilusti kooltaan pienempiä tehokkaita vahvistimia. Niitä löydät TÄÄLTÄ. Tämän voi luonnollisesti toteuttaa myös yhdellä 4-kanavaisella vahvistimella joita on saatavilla tehokkaina ja pienessä koossa TÄÄLTÄ.

vanerilevy

Vahvistinten sijoituspaikka ja kiinnitys

Penkit ovat tässä kulkupelissä melko korkealla lattiasta. Niinpä penkkien alle jää hyvä hukkatila hyödynnettäväksi. Tässä tapauksessa penkkien alle asennuksella saatiin monta hyvää juttua aikaan:

  1. lyhyemmät virta- ja maakaapelit konetilasta
  2. lyhyemmät kaiutinkaapelit etukaiuttimille
  3. lyhyemmät RCA-kaapelit soittimelta
  4. säästetään tilaa tavaratilasta
  5. laitteet ovat piilossa ja suojassa penkin alla ilman isompaa rakentamista

Miinuspuolena tietysti se, että ei ole hienoa vahvistinräkkiä mitä esitellä kavereille.

Vahvistinten kiinnitystä varten laitettiin lattiamaton alle vesivanerilevy ( 15 mm paksua ). Se laitettiin liimamassalla kiinni lattiaan ettei ala kolisemaan huonommallakaan tiellä. Valitettavasti tämä unohdettiin valokuvata. Kuvan ottaminen muistui mieleen kun vahvistimet olivat jo paikoillaan eikä kuvan takia enää viitsitty purkaa asennusta. Siksi lisäsin tähän tällaisen kuvan jossa levyn sijainti on piirretty punaisella kuvaan. Vahvistimet kiinnitettiin ruuveilla lattiamaton läpi tuohon levyyn. Taatusti riittävän tukava asennus, varsinkin kun ovat vielä penkin alla eivätkä pääse sieltä mihinkään lentämään kolaritilanteessakaan.

HUOMIO! Jos teet vastaavanlaisen kiinnityksen, ole tarkkana ruuvien pituuden kanssa etteivät ne mene levyn läpi peltiin asti. Tästä syystä ihan ohut levykään ei toimi, vaan tuo 15 mm on aikalailla minimipaksuus että ruuvi siinä pitää kunnolla.

saatohommiaVahvistinten kytkennät ja säätäminen

Tässä kuvassa näkyy vahvistinten kaapeloinnit. 25 mmq virta-ja maakaapelit tulevat suoraan konetilasta kumpikin. Kummallekin on oma jakoblokkinsa. Jakoblokeilta lähtevät 16 mmq virta-ja maakaapelit vahvistimille ja 6 mmq virta-ja maakaapelit soittimelle. Näin saatiin samaan potentiaaliin kytkettyä koko laitteisto. Soittimen virtakaapeli on sen verran pienempi että siihen laitettiin oma sulake. Vahvistinten kaapelit ovat vain vähän pienempiä ja noin lyhyitä pätkiä joten erillisten sulakkeiden laittaminen katsottiin maalaisjärjellä turhaksi.

Säätöhommat pitää tässä asennustavassa suorittaa ennen apukuskin penkin kiinnittämistä. Niin tehtiin tälläkin kertaa. Kuskin penkki paikoilleen ja kuuntelua. Tässä tällaisen laitteiston säätämisprojektin eteneminen siten kuin itse tykkään sen tehdä:

  1. Ensin kytkettynä vain erillissarja ilman subbaria. Kaikki suotimen säädöt perusasennossaan, vahvistimelta ylipäästösuodin päällä oletusarvona 50 Hz.
  2. Kuunnellaan etusettiä eritoten materiaalilla jossa on naislaulajan laulua. Kokeillaan kääntää diskantin vaihe ja kuunnellaan uudestaan.
  3. kohta 2 toistetaan niin monta kertaa että ollaan varmoja siitä kumpi vaihe on oikein päin. Sen jälkeen testataan jakosuotimista diskanttien tasonsäätöjä ja muita mahdollisia säätöjä kunnes parhaat on löydetty.
  4. Kytketään subbari mukaan peliin, alipäästösuodin noin 50 Hz. Kuunnellaan materiaalia jossa on jämäkästi midbassoa. Kokeillaan kääntää subbarin vaihe. Kuunnellaan uudestaan ja valitaan parempi vaihe.
  5. Tämän jälkeen kuunnellaan erilaisilla äänitteillä ja haetaan subbarille ja pääkaiuttimille sopivaa jakotaajuutta ja keskinäisiä tasoja.
  • Kannattaa hakea nämä tasot siten, että soittimen mahdollinen SUB-lähdön tasonsäätö on noin puolivälissä. Silloin on mahdollisuus nostaa ja laskea kuunneltavan äänitteen ja kulloisenkin ajomelun mukaan subin tasoa helposti soittimelta
  • pitää muistaa että sitten sitä soittimen subilähtöä ei kannata reilusti bassoa sisältävällä äänitteellä ja nupit kaakossa kääntää koskaan täysille…. terve järki mukana tässäkin

vahvaritennenpenkkiä

Penkkiä vaille

Kun säädöt saatiin mieleisiksi, niputettiin laitteet siistimpään pakettiin odottamaan päälle penkkiä. Huomaa kuvasta että BEAT vahvistimien säätjen suojana olevissa levyissä on logot sekä vaaka-että pystyasennusta varten. Kun levyn kääntää ympäri, toisella puolella on 90 astetta käännetty logo. Kiva pikkujuttu jos vahvistimet asentaa näkösälle ja haluaa logot asennuksen mukaan oikein päin.