Penkit

orkkispenkki

Penkkien kunnostus ja verhoilu

Alkuperäiset verhoilut olivat vielä ehjät, mutta aika kulahtaneen näköiset. Eikä sininen 90-luvun Fiatin verhoilukaan oikein miellyttänyt silmää. Lisäksi penkkien täytteet olivat jonkin verran painuneet paikoitellen ja se teki penkeistä hieman epämukavat istua. Verhoiluhommat päätettiin antaa sen alan ammattilaisen hoidettavaksi kuten maalauskin. Aikaisemminkin yhteistyötä oli verhoilun osalta tehty Verhoomo Määtän kanssa joten penkkien ehostaminen annettiin Vessun hommaksi.

 

penkkijarunko

Penkin rakenne

Viereisessä kuvassa näkyy penkin runko ilman pehmusteita. Samankaltainen kuin auton penkki mutta aika köykäinen versio. Runko itsessään on aika suoraa mallia, selkänojan sivuttaistuet ovat pelkästään vaahtomuovia.

 Sisuskalut kuntoon

Penkkien ratkenneet vaahtomuovit liimattiin uudestaan kasaan ja niiden päälle asennettiin vahvikekangas estämään ratkeamisia. Ratkeaminen johtuu yleensä siitä, että penkin metallinen runko painaa/hankaa tietystä kohdasta penkin pehmustetta. Jossain vaiheessa rungon osa sitten pääsee uppoamaan pehmikkeeseen ja tuntuu ikävänä rautana pehmusteen läpi. Paksulla juuttimaisella kankaalla saadaan tätä estettyä tehokkaasti ja pehmusteelle enemmän uutta käyttöikää kuin sillä on ollut uutena. Valitettavasti näistä työvaiheista ei ole kuvia.

Uuden verhoilun ja vaahtomuovirungon väliin tuli myös ohut vanukerros jotta vaahtomuovi ja/tai vahvikekangas ei hankaa verhoilukangasta.

orkkisjauusi

 Sinisestä punamustaksi

Penkkien verhoilu tehtiin samoja värejä käyttäen kuin maalauskin. Punaiset osat ovat alcantaraa ja mustat osat nahkaa. Nahkaverhoilu on helppo pitää puhtaana ja kestävä. Mietittiin myös punaista nahkaa, mutta kokonahkaiset penkit eivät jotenkin tuntuneet sopivilta. Toisesta materiaalista haluttiin himmeämpi ja vähemmän liukas istua. Niinpä alcantara oli luonnollinen valinta kestävyytensä ja helpon puhdistettavuutensa takia.

Viereisessä kuvassa toinen penkki alkuperäisessä asussaan ja toinen penkki vasta verhoiltuna.

valmiitpenkit

Ylläolevassa kuvassa valmiit penkit. Sisukset kunnostettuina ja uusilla verhoiluilla näillä penkeillä lienee käyttöikää edessä mainiosti niin kauan kuin tällä mopoautollakin.