Maalaus

Ennen maalausta

Suunnitellaan maalaus

Halusin tehdä projektin suunnittelun sellaisilla työkaluilla, joita kaikki voivat käyttää. Niin päädyin käyttämään ilmaista nettiselaimessa toimivaa kuvankäsittelyohjelmaa osoitteessa pixlr.com. Tämä ohjelma on aika lailla photoshopin kaltainen käytettävä ja toimii varsin näppärästi. Ei siinä tietenkään ole kaikkia samoja ominaisuuksia kuin “oikeassa Photoshopissa”, mutta tällaiseen suunnitteluun täysin riittävät kuitenkin.

Tässä lyhyt selostus siitä mitä kannattaa tehdä jos haluaa harjotella auton/mopon/moottoripyörän/mopoauton tai minkä tahansa kuvan osien värinvaihtoja:

  1. Käyttämällä “lassotyökalua”, leikkaa kaikki korin osat omiksi kokonaisuuksiksi, jotka laitat aina jokaisen omalle uudelle tasolle
  2. Jätä kuitenkin alimmaksi kuvaksi alkuperäinen kuva, älä leikkaa sitä pois.
  3. Jokaisen eritasolla olevan korinosan muotoisen kappaleen voit maalata haluamallasi värillä.
  4. Maalattu palikka on vain yksivärinen möhkäle jonka ääriviivat ovat samat kuin alla olevan korinosan.
  5. Muuta tason läpinäkyvyyttä sopivaksi ( 60-95 % ) niin että alkuperäisen alla olevan kuvan muodot ja piirteet näkyvät sopivasti läpi uudesta väristä
  6. Tässä voi auttaa paljonkin DARKEN-ominaisuus jonka voit jokaiselle tasolle määrittää. Ainoastaan mustassa sillä ei ollut merkitystä, mutta muissa väreissä se muutti kuvaa PALJON aidomman näköiseksi.
  7. Ikkunoita voit tummentaa laittamalla mustan osittain läpinäkyväksi muutetun tason ikkunan kohdalle. Näin se näyttää luonnollisemmalta kuin pelkkä ikkunan maalaus mustaksi.

Tällä tavalla voit vaihtaa värejä hetkessä lukemattomia kertoja kun olet kerran kappaleet leikannut. Jos haluaa kohteen olevan täysin aidon näköinen, saa käyttää hurjasti aikaa tähän hommaan, mutta perusmallin värinvaihtokuvan tekee aika nopeasti ( 15-30 minuuttia ). Vaikka kuva ei täysin aidolta näytäkään, saa siitä kuitenkin aika hyvin katsottua miltä mikäkin osa näyttää milläkin värillä.

Mopoautokauppa.fi oli onneksi panostanut myynnissä olevien mopoautojen valokuviin ja heidän sivuiltaan sai hyvät originaalit joista alkaa leikkelemään ja mallailemaan. Mieleinen väritys löytyi ja tein vielä kuvan jossa oli edestä, sivulta ja takaa alkuperäinen väri sekä haluamani tuleva väritys. Tästä on apua myös maalarille arviotaessa projektin hintaa ja kestoa. Tässä kuvat joiden pohjalta maalausprojekti tehdään.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuten kuvasta näkee niin eihän tuo aidolta auton maalaukselta näytä. Mutta kyllä siitä sen verran hahmottaa kuin on tarvista mietittäessä osien eri värejä keskenään tai mieleistä väriä.

Värisävyjen valinta

Se ei vielä riitä että tietokoneella piirrellään ja katsotaan että punaista ja mustaa olisi kiva olla. Tarkat värisävytkin pitää valita. Ja katsoa vielä livenä tarkat kohdat mihin värien rajat tulevat. Nämä hommat ja eritoten tuo jälkimmäinen, kannattaa tehdä maalarin kanssa yhdessä. Petrin kanssa katsottiin mihin kohti tarkalleen kyljessä tehdään raja ja valittiin oikeat värisävyt ulkona auton vieressä väriviuhkoista. Samalla sovittiin, että punainen tehdään täyskiiltävänä ja musta osio silkinhimmeänä. Se näytti noissa alustavissa kuvissa kivalta joten päätettiin tehdä se lopullisessakin toteutuksessa.